vrijdag 6 december 2013

Wat is een melanoom?

Zoals u wellicht van mij gewend bent schijf ik wekelijks een blog over een medisch onderwerp. Vandaag heb ik mij toegespitst op de huidziekte melanoom. Wellicht heeft u de term melanoom in de medische wereld al eens voorbij horen komen. Een melanoom is een medische term dat staat voor een vorm van huidkanker. De huidkanker ontstaat doorgaans in de pigmentvormende cellen van de huid. De pigmentvormende cellen worden ook wel melanocyten genoemd. In de meeste gevallen ontstaat een melanoom op een plek waar al een moedervlek is ontstaan. Maar daarnaast kan de klacht ook optreden op andere plekken op het lichaam.

Hoe herken ik een Melanoom?

Een melanoom is vaak te herkennen aan zijn bruine of zwarte kleur. Een amelanotische melanoom kan daarnaast wit, rood of een huidkleurig karakter hebben. Mocht een moedervlek van qua uiterlijk veranderen dan raad ik u aan om dat zo snel mogelijk door een deskundige te laten bekijken. U kunt hierbij denken aan de volgende veranderingen:
  • Een verandering van kleur;
  • Verandering van grootte;
  • Gevoel van jeuk;
  • Of het bloeden van de moedervlek.
Een ander kenmerk van een melanoom is dat het betrekkelijk snel groeit. In de meeste gevallen komt dit voor in de lymfeklieren of in de bloedvaten. Het is hierbij van essentieel belang dat u de melanoom zo snel mogelijk laat controleren. Wanneer de tumor is uitgezaaid is de kans op algehele genezing kleiner geworden. 


Source: Melanoom

In principe kan iedereen een melanoom krijgen maar bij bepaalde mensen is het risico een stuk groter. De kans is groter wanneer u:
  • In uw jeugd vaak verbrand bent in de zon;
  • Het erfelijk is in de familie;
  • Meer dan 100 moedervlekken heeft op uw lichaam;
  • een lichte huidkleur heeft.

De behandeling

In een vroeg stadium zal vastgesteld worden of er daadwerkelijk sprake is van een melanoom. Dit wordt gedaan door middel van een diagnostische excisie. 

Wanneer uit onderzoek is gebleken dat er daadwerkelijk sprake is van een Melanoom, zal er besloten worden om over te gaan op een operatie. Tijdens de operatie worden er maximaal 1-2 centimeter rondom de tumor weggehaald om te voorkomen dat er geen kankercellen achterblijven. 

De operatie is relatief klein en is zeer effectief. Daarnaast is de kans op een terugkeer van de ziekte relatief klein. 


Nazorg

Na de operatie zal u nog geruime tijd onder controle staan van uw behandeld arts. De reden hiervoor is omdat er altijd een kans bestaat dat de tumor terugkeert. Hoe eerder dit ontdekt wordt, hoe sneller hierop geanticipeerd kan worden. Hierbij is de kans op herstel groter.

Voor meer informatie verwijs ik u graag door naar de website van Helder Kliniek. Deze kliniek is al jaren gespecialiseerd in het behandelen van de huidziekte. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten