donderdag 19 juni 2014

ECG voor een gezond hart

Je hart

Je hart is één van de belangrijkste organen van je lichaam. Nee, hét belangrijkste orgaan van je lichaam. Zonder een goed werkend hart valt niet te leven. Tegenwoordig door de goede ontwikkelingen op het gebied hartoperaties zijn de meeste gevallen van een slecht werkend hart goed te behandelen.

Feiten

Ongeveer 1% van alle pasgeboren baby’s in Nederland heeft een aangeboren hartafwijking. Dat komt neer op zo’n 1600 kinderen. In 1200 van deze gevallen is de afwijking zo erg dat een operatie noodzakelijk is. In de meeste gevallen wordt dit gedaan in het eerste levensjaar.

Soorten operaties

Er zijn twee verschillende soorten hartoperaties te onderscheiden. De openhartoperatie en de gesloten hartoperatie. In de meeste gevallen wordt er een open hartoperatie gedaan. Dit houdt in dat je hart stil gelegd wordt en door middel van een hart-longmachine worden de lichaamsfuncties in tact gehouden. Zodra de operatie afgelopen is zal het hart weer opgang gebracht worden.

Hartfilmpje

Een hartfilmpje, ook wel ECG (elektrocardiogram) genoemd, meet de elektrische activiteit van je hart. Hiermee kan bekeken worden of je hart nog optimaal werkt. Met een ECG meet je dus of je een hartaandoening hebt of een hartritmestoornis. Er zijn aandoeningen in het hart die niet te meten zijn met een ECG. Men zal dan nog vervolgonderzoeken moeten doen.
Bij een hartritmestoornis gaat het ritme van je hart niet goed. Een normaal hart slaat tussen de 60 en 100 keer per minuut. Als een hart sneller klopt dan is er sprake van tachycardie en klopt het hart langzamer dan is er sprake van bradycardie. Slaat het hart een keer over dan noemen we dat extrasystole.

Een niet goed kloppend hart kan erg vervelend zijn en niet goed aanvoelen. Als je je hart voelt kloppen betekent dit niet dat je hart niet goed klopt. Bij bijvoorbeeld hevig inspannen met een goede workout kan je hartslag al snel naar 160 hartslagen per minuut gaan. Bij stress kan men hartkloppingen ondervinden, maar in bijna alle gevallen zakt dit weer af tot een normale hartslag.

Wees dus niet gelijk ongerust als je hartkloppingen voelt. Iedereen heeft dat meerdere malen in zijn leven en dit hoeft zeker niet te betekenen dat je hart niet goed werkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten