dinsdag 5 augustus 2014

Handicap, wat is dat?

Mensen met een handicap komen veel voor. Vaak staren mensen op straat naar je als je er anders uit ziet. Dit gebeurd nog veel omdat bij de meeste mensen nog veel onbekend is over handicaps. In deze blog ga ik in op de soorten handicaps die er zijn.

Soorten handicaps

Er zijn 3 soorten handicaps te onderscheiden:
•    Lichamelijke handicap
•    Geestelijke handicap
•    Meervoudig handicap

Lichamelijke handicap

Een lichamelijke handicap wordt ook wel een motorische handicap genoemd. Mensen met een motorische handicap kunnen niet alles met het lichaam. Dit kan betekenen het missen van een arm of been. Ook verlammingen vallen hieronder. Men kan geboren worden met zo’n handicap, maar het kan ook zo zijn dat door een ongeluk iemand een been moet afstaan en hierdoor in een rolstoel beland.

Geestelijke handicap

Bij een geestelijke handicap werken de hersens anders. Het kan zijn dat er delen of stofjes in de hersens teveel of te weinig aanwezig zijn. Hierdoor kunnen mensen anders reageren of anders voelen. Een bekende vorm hiervan is het downsyndroom. Downsyndroom is er in degradaties. Mensen met een milde vorm kunnen vaak voor zichzelf zorgen en gewoon werken. Bij de zwaardere vormen van downsyndroom zal er altijd extra hulp moeten zijn om te kunnen functioneren.

Meervoudig handicap

Bij een meervoudige handicap heeft de persoon zowel geestelijke handicaps als lichamelijke. In bijna alle gevallen zullen deze mensen altijd fulltime begeleid moeten worden. Dit is een extreme vorm van het hebben van een handicap en vaak ook erg lastig voor de persoon.

Veel voorkomende misvatting

Wat veel mensen denken als ze een geestelijk gehandicapte persoon zien, is dat het IQ van deze persoon niet al te hoog zal zijn. In veel gevallen klopt het natuurlijk dat de gemiddelde geestelijke leeftijd tegen de 15 jaar zal blijven, maar er zijn ook genoeg gevallen waar de handicap in het gezicht erger lijkt dan het daadwerkelijk is. Deze mensen kunnen zelf alle keuzes maken en snappen alle vragen die gesteld worden. Vaak is het voor deze mensen vervelend om niet begrepen te worden.
Gelukkig is er voor iedereen in Nederland goede gehandicaptenzorg. Niemand hoeft met een handicap zonder extra zorg door het leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten