donderdag 31 juli 2014

Hoe voorkom je rugklachten?

Rugklachten zijn erg vervelend en iedereen heeft er wel eens last van gehad. De rug is ook een zwakke plek in het lichaam van een mens. Vaak heeft pijn in de rug niet een duidelijk aanwijsbare oorzaak, behalve verrekkingen van banden of spieren.  Heb je vaak last van je rug? Dan volgen hier een aantal tips hoe je rugklachten kan voorkomen.

Tip 1: Gebruik je benen met het tillen

Als je iets zwaars optilt dan ben je snel geneigd om alleen met je armen en rug te tillen, maar vergeet niet je benen te gebruiken. Dit doe je door de benen te spreiden en te zakken door de knieën . Zo wordt je rug minder belast

Tip 2: Vermijd overgewicht

Het klinkt misschien logisch en iedereen weet het vast ook wel, maar let erop dat je niet te zwaar wordt. Overgewicht schaadt je rug doordat je rug veel gewicht mee moet dragen en dit kan pijn veroorzaken aan je wervels. Sporten helpt je op gewicht blijven en geeft je de beweging die je lichaam nodig heeft om soepel te blijven. Dus schaf een stel bokshandschoenen aan en ga (recreatief) kickboksen of misschien heb je nog wel ergens een fitnessabonnement?

Tip 3: Draag geen hoge hakken

Hoge hakken zijn weliswaar erg mooi, maar zijn funest voor je rug. De houding die je creëert als je op hoge hakken loopt is erg slecht. Draag daarom zo min mogelijk hakken. Loop het liefst op platte schoenen.

Tip 4: Gebruik een goede bureaustoel


Zit je met je werk veel, dan moet je erop letten dat je een goede bureaustoel aanschaft. Daarbij is het belangrijk dat je deze stoel in een goede stand zet die het beste bij je rug past. Dus verstel je rugleuning en armleuningen zo in dat het beste is voor je rug. Zorg er ook voor dat je ook eens in een andere houding gaat zitten.

Tip 5: Gebruik een goede matras

Zorg voor een matras die de ligging van je lichaam goed ondersteund. Traagschuim matrassen zijn ideaal voor mensen met rugklachten, omdat het matras zacht wordt onder invloed van gewicht en warmte. Dit zorgt ervoor dat het matras zich naar het lichaam vormt en de druk gelijkmatig wordt verdeeld over het lichaamsoppervlak

Geen opmerkingen:

Een reactie posten