maandag 16 december 2013

Wat is een Elektrocardiogram?

Zoals u misschien in mijn eerdere blog al heeft kunnen lezen, heb ik mij afgelopen tijd verdiept in hartonderzoeken. Vandaag gaat daarom mijn blog over een Elektrocardiogram. Een elektrocardiogram, ook wel ECG genoemd, vormt één van de meest eenvoudige onderzoeken dat een patiënt bij een cardioloog kan ondergaan. Daarnaast vormt een ECG in de meeste gevallen het eerste onderzoek bij eventuele hartklachten. Een elektrocardiogram wordt ook wel gezien als een hartfilmpje dat de elektrische activiteit van het hart registreert. Bij een ECG worden verschillende delen van het hart in een bepaalde volgorde samengetrokken. Wanneer dit niet volgens bepaalde richtlijnen gebeurt, dan kan er mogelijk sprake zijn van een hartaandoening of een hartritmestoornis.

Het onderzoek

Het onderzoek gebeurt doorgaans vrij snel en gemakkelijk. Ook zult u tijdens het onderzoek geen pijn ervaren. Gedurende de ECG worden er elektroden op uw lichaam geplaatst. Elke elektrode geeft een aparte registratie. Door al deze registraties krijgt de cardioloog een compleet beeld van de gezondheid van het hart.

Voor het stellen van de juiste diagnose is de kennis en expertise van een cardioloog nodig. Een cardioloog heeft ervaring met het aflezen van grafieken en kan op elke millimeter nauwkeurig een bepaalde diagnose stellen. Met een ECG kunt u aflezen of er sprake is van:
  • Een hartinfarct;
  • Hartritmestoornissen;
  • Slechte doorbloeding van de hartspier.
Vaak hoor ik mensen zich afvragen over er risico's verbonden zijn aan een ECG. Hier kunnen cardiologen kort en bondig over zijn. Er zijn geen risico's aan het algehele onderzoek.

Resultaat van een ECG

Een ECG is een momentopname van het hart. Het kan hierbij voorkomen dat er op het eerste oog geen ritmestoornissen te zien zijn op de grafiek. De ECG ziet er normaal uit maar u behoudt vervolgens wel de klachten. In deze situatie wordt overgeschakeld naar andere onderzoeken waarbij het hartritme op langer termijn wordt onderzocht. 


Bent u momenteel op zoek naar een deskundige cardiologen die u kunnen helpen bij het in kaart brengen van uw klachten? Cardiologie Centra Nederland beschikt over een team van deskundige cardiologen gevestigd door het hele land. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten