maandag 23 december 2013

Wat kunt u doen tegen aambeien?

De term aambeien komt u wellicht bekend voor als medische term. De klacht kunt u herkennen aan verschillende bijwerkingen zoals jeuk, helder rood bloedverlies bij de ontlasting, vochtverlies of een drukkend gevoel. De klacht ontstaat vaak door een moeilijk stoelgang. Hierbij kunt u denken aan een harde ontlasting of het hard moeten persen.

Wat kunt u doen om deze klacht te voorkomen?

Een goede stoelgang is belangrijk om eventuele aambeien te voorkomen. Daarnaast raad ik u aan om vezelrijk te eten en dagelijks voldoende water te drinken. Hierbij adviseer ik 2 liter water per dag. Daarnaast is beweging ook aan te raden om de klacht te voorkomen. Heeft u daarom een kantoorbaan? Dan is het verstandig om 's avonds regelmatig te gaan sporten. Mochten deze maatregelen niet helpen dan kan uw huisarts medicijnen voorschrijven.

Ook tijdens de zwangerschap kan het voorkomen dat de klacht zich voordoet. In de meeste gevallen gebeurt dit door een verhoogde druk in de buik. Bij veel vrouwen verdwijnen de klachten gelijk na de bevalling.

Tot slot kan een erfelijke aanleg ook een rol spelen bij het ontstaan van aambeien. Hierop kunt u zelf geen invloed op uitoefenen. 

De behandeling van aambeien

Doorgaans kunnen aambeien op verschillende manier behandeld worden:
Source: aambeien
  1. Operatie volgens HAL/THD methode
  2. Operatie volgens klassieke methode
  3. Overige behandelingen
  4. Barron ligatie
In Nederland zijn er verschillende klinieken en ziekenhuizen gespecialiseerd in het behandelen van aambeien. Eén van deze klinieken is Helder Kliniek. Deze kliniek heeft al geruime tijd ervaring in het behandelen van aambeien en biedt daarnaast zorg van de hoogste kwaliteit. Helder Kliniek geeft op hun website antwoord op een aantal veel gestelde vragen:

Komt de klacht na de behandeling nog een keer terug?
De kans bestaat altijd dat de aambeien weer terugkeren bij een slechte stoelgang. Dit gaat gemiddeld voor 20% van alle gevallen op. Het is daarom aan te raden om voldoende vezels te eten en niet te persen.

Moet ik naar de huisarts wanneer ik last heb van aambeien?
Ja, De huisarts kan de diagnose stellen of u daadwerkelijk last heeft van aambeien. Het kan in principe voorkomen dat er sprake is van een andere aandoening.

Wat is vezelrijk voedsel?
Bij vezelrijk voedsel kunt u denken aan volkoren producten, fruit, groenten, noten of zaden.

Hopelijk bent u met de bovenstaande informatie in staat om de klacht in de toekomst te voorkomen. Mocht u toch te maken krijgen met aambeien dan raad ik u aan om eerst contact op te nemen met uw huisarts.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten