vrijdag 23 augustus 2013

Agressief gedrag bij honden

Een veel voorkomend probleem bij honden; agressief gedrag. Overal waar mensen en honden elkaar ontmoeten bestaat de kans op incidenten. Om dit te voorkomen dient een hond vanaf zijn jongere jaren consequent opgevoed te worden. Hiermee wordt in een later stadium agressief gedrag voorkomen.

Oorzaken van agressief gedrag

In grote lijnen kan geconcludeerd worden dat de agressie toeneemt naarmate:


  • De erfelijke aanleg van de hond ongunstiger is. Deze factor wordt beïnvloed door de ouderencombinatie. De fokker is de eindverantwoordelijke voor de uiteindelijke oudercombinatie;
  • De opvoeding van de hond niet consequent is doorgevoerd;
  • De omstandigheden ongewoner worden. Wanneer een hond bepaalde ongewone situaties ervaart kan dat vervolgens omspringen naar agressief gedrag. De hond ziet op dat moment geen andere uitweg.

Bijtincidenten

Net als bij agressief gedrag vloeien bijtincidenten ook voort uit een slechte opvoeding. Hierbij speelt de aanleg genetische aanleg van de hond een cruciale rol. Daarnaast spelen socialisatie en inprenting een grote rol. Inprenting (de eerste kennismaking met de mens) vindt vlak na de geboorte plaats. De socialisatie, het leren van maatschappelijke spelregels, volgt na acht à negen weken.

Source: Dierenarts Hoorn
Opvoeding van de hond

Vanaf het moment dat een hond in het gezin of huishouden wordt opgenomen zal hij of zij moeten worden opgevoed. Wanneer u in de eerste jaren dingen toelaat die in een later stadium niet meer wenselijk zijn, zal uw hond in verwarring raken. Voedt daarom uw hond vanaf het eerste op de juiste manier op.Vooral in het begin is het essentieel dat uw hond niet de kans krijgt om weg te lopen. Zorg ervoor dat uw hond goed is aangelijnd. 

Een goede opvoeding is het halve werk!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten