dinsdag 18 maart 2014

Tiffany voor al meer dan 100 jaar

Glas-in-lood

De wereldbekende Tiffany lampen zijn al meer dan 100 jaar oud. De eerste lampen werden al gemaakt in het jaar 1895. De Tiffany lampen zijn te herkennen aan de felle en vele kleuren. De lampen bevatten veel figuurtjes en details. Elke lamp lijkt daardoor weer uniek.
De lampen bestaan uit glas-in-lood, wat een mooi effect geeft aan het licht.
De Tiffany lampen zijn te verkrijgen in veel verschillende maten en vormen. Zo zijn er hanglampen, voorzetramen, tafellampen, wandlampen, hanglampen, bureaulampen en zelfs Engelen en Putti’s.
Dit laatste, Engelen en Putti’s, zijn leuke beeldjes van engelen die een klein lampje van glas-in-lood vasthouden. Het is dus een wandlamp, maar staat wel los van de muur.



Engeltje met hanglamp
















Brandschilderen

Er zijn workshops te volgen waar je leert brandschilderen. Wat houdt dit in?
Brandschilderen is een prachtige techniek om toe te passen bij glas-in-lood en Tiffany. Je kunt veel figuren en afbeeldingen maken. Met de tinten zwart en bruin kun je dieptes creëren. De workshop leert je in drie stappen om een lamp te versieren

1.    Contour: Met een kroontjespen worden als eerst de randen van de afbeelding geschilderd.
2.    Grisaille: Met grisaille worden schaduwen aangebracht. Hiermee word er diepte aangegeven om de juiste lichtinval te creëren.
3.    Emaille: Uiteindelijk zal er kleur aangebracht worden en is de lamp klaar.








Het leuke aan die workshops is dat je je eigen ramen en lampen kan maken. Van die mooie glas-in-lood ramen kan je hebben in je eigen huis.













Nu hoef je dus niet meer naar het buitenland om glas-in-lood te zien in kerken. Alhoewel ik zeker aanraad om alsnog lekker op vakantie te gaan en die mooie grote kerken te bezichtigen. Er gaat natuurlijk niets boven het echter werk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten