maandag 7 juli 2014

Ondernemers opgelet: Wat te doen bij brand!



Bij vrijwel elk bedrijf is er een plan aanwezig hoe te reageren bij een brand. Wat moet je doen als er brand uitbreekt? Mensen zijn zich vaak wel bewust van de vluchtroutes en denken wel te weten wat ze moeten doen als er een brand uitbreekt. Maar wat doen mensen nou werkelijk als er een brand uitbreekt?

Onvoorspelbaar gedrag


Allereerst duurt het even voordat mensen zich bewust worden of het gaat om een ‘echte’ brand, een oefening of een vals alarm. Wanneer mensen in de gaten krijgen dat het menens is zijn ze geneigd om via de bekende route te vluchten. Dit is vaak de route waar mensen het gebouw in en uit gaan. De vluchtroutes worden dan compleet vergeten. Mensen denken vaak niet na over de kortste, veiligste route, maar kiezen een route die zoals eerder gezegd bekend is.

BHV cursus


De vraag wat mensen nou werkelijk doen als er een brand uitbreekt, is gewoon niet te beantwoorden. Mensen doen nou eenmaal in paniek onvoorspelbare dingen. Wat wel van belang is dat bepaalde mensen zich verantwoordelijk voelen tijdens zo’n situatie. Om verantwoordelijkheidsgevoel bij mensen te creëren is een BHV cursus belangrijk. De opgeleide BHV’ers binnen een bedrijf kunnen dan eerste hulp aanbieden en mensen helpen te evacueren tijdens een brand.

5 tips om onvoorspelbaar gedrag te voorkomen

Wat kunnen bedrijven doen om het onvoorspelbare gedrag zoveel mogelijk te voorkomen:
  1.  Zorg voor voldoende opgeleide BHV’ers
  2.  Doe regelmatig een brandoefening 
  3.   Breng nieuwe medewerkers op de hoogte van de protocollen
  4.  Geneer aandacht via een nieuwsbrief of intranet
  5.  Geef de vluchtroutes duidelijk aan.
Heeft u zelf nog tips of opmerkingen? 
http://www.bhv-ehbocursus.nl/bhv-cursus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten