donderdag 27 februari 2014

Een tandarts bezoek wordt weer leuk!


Iedereen zal er ongetwijfeld wel een beetje last van hebben: angst voor de tandarts. Vooral bij kinderen kan dit zorgen voor slapeloze nachten. Maar in Denemarken zijn ze nu met de oplossing gekomen. Deze nieuwe aanpak moet ervoor zorgen voor 70% minder gaatjes bij kindergebitten.

Hoe gaat de nieuwe aanpak in zijn werk?

Tandartsen zien een negatieve ontwikkeling als het gaat om de gezondheid van kindergebitten. Gaatjes komen steeds vaker voor ondanks de fluoridebehandelingen, controles en preventies sealen. Met de nieuwe aanpak krijgen kinderen een rapportcijfer voor hun gebit. Dit cijfer wordt opgesteld op basis van de hoeveelheid tandplaque, tandsteen en de stand van de tanden.

Source: Tandarts Den Haag
Wanneer een tandarts besluit om een onvoldoende te geven voor het gebit, zal het kind vaker moeten langskomen dan alleen de halfjaarlijkse controles. Daarnaast zullen de ouders een intensieve poetstraining krijgen waarmee hun kinderen worden "opgevoed" om hun gebit zo goed mogelijk te onderhouden.

Het resultaat van deze aanpak is dat nog maar 1 op de 6 kinderen last krijgen van gaatjes. De aanpak staat of valt wel met de motivatie van de ouders. De ouders zullen immers hun kinderen moeten aansporen/motiveren om dagelijks het gebit op de juiste manier te onderhouden.

"Een 4 is goed, een 8 is slecht"

Bij de beoordeling worden iets andere richtlijnen gebruikt als u doorgaans gewend bent. Een cijfer onder de 5 wordt gezien als een voldoende en bijvoorbeeld een 8 als een onvoldoende. Wanneer een kind een 8 krijgt voor het gebit dan zal het kind maandelijks langs de tandarts moeten komen.

In Nederland overwegen al 130 tandartsen om over te stappen op deze manier van werken.

"De tijd dat kinderen bang waren voor de tandarts is verleden tijd"



Geen opmerkingen:

Een reactie posten