woensdag 5 februari 2014

Logopedie vanaf jaar 0


Logopedie voor baby’s

Voor mij was het aardig nieuw om te horen dat er zelfs logopedie bestaat voor baby’s. Die kunnen nog niet praten dus wat zouden die daar nou aan hebben?
Nu blijkt het zo te zijn dat als je tegen je baby praat, dit voor je kind leuk is en hij hiervan leert. Heeft het kind het niet naar zijn zin, dan kun je het beste met troostende geluidjes en woordjes reageren.
Wat blijkbaar ook zou helpen is constant vertellen waar je mee bezig bent. Dan natuurlijk wel in makkelijke en korte zinnetjes, zodat het snel begrijpelijk wordt voor je kind. Ik zelf had altijd het idee dat de ouders meer lol hadden in het entertainen van hun baby’s dan de baby zelf, maar het blijkt maar weer dat dit dus wel een leerzame methode is om vanaf kleins af aan je kind te leren laten reageren en te luisteren naar je. Een kind is actief bezig met communiceren van ongeveer 1 jaar. Dit gebeurt dan vaak wel in combinatie van gebarentaal, zoals het aanwijzen van spullen of bijvoorbeeld alleen lachen bij iets grappigs of leuks. Als ouder kan je dan het beste de zinnen langer maken. Zegt je kind bijvoorbeeld het woordje eten, reageer dan bijvoorbeeld met ja, ga maar lekker eten.
 

Neem de tijd

Een jong kind is niet zo snel in het reageren, dus neem de tijd. Soms kan het al helpen om een kind geïnteresseerd aan te blijven kijken. Als ze met meerdere kinderen zijn, probeer iedereen uit te laten praten en elk kind erbij te betrekken. Zo leren ze op elkaar te reageren en uiteindelijk met elkaar in gesprek te gaan.
Als het kind ouder is en alsnog problemen met praten heeft kan een logopedist natuurlijk goed helpen. Er zijn veel varianten van slechte spraak die verholpen kunnen worden, zoals vertraagde spraakontwikkeling, onduidelijk spreken, stotteren, dysartrie, verbale apraxie, aangezichtsverlamming, verbale ontwikkelingsdyspraxie en nasaliteitstoornissen. Mocht je kind last hebben, is het misschien maar beter om zo vroeg mogelijk naar een logopedist te gaan. Een kind pikt nog snel dingen op en is de kans ook groter dat het snel verholpen word.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten