zondag 2 februari 2014

Ginseng, de koning van de kruiden


Ginseng wortel lijkt op mens

Panax ginseng, ook wel de Koreaanse ginseng, is de naam die gegeven wordt aan bereidingen die voortkomen uit de wortels van de Panax plant. “Pan” betekent in het Grieks alles en “axos” medicijn. Vrij vertaald betekent Panax dus zoiets als alles genezend medicijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in de traditionele Chinese geneeskunde in vrijwel elk preparaat ginseng als bestanddeel gebruikt wordt.
Omdat de wortel veel weg heeft van een mannetje is het volgens de signatuurleer een indicator dat de wortel goed is voor de gezondheid van de mens. Deze opvatting over de werking van ginseng stuitte vroeger op ongeloof in de westerse wereld. Tegenwoordig is de geneeskrachtige werking van de ginseng echter bevestigd. Daarom is ginseng een van de meest populaire kruidengeneesmiddelen ter wereld met een omzet van meer dan 300 miljoen dollar in 2001!

Koreaans / Chinese Ginseng

De Koreaanse ginseng is de sterkste ginseng op de markt. Het Changbai gebergte is de enige plek ter wereld waar de wilde ginseng nog van nature voorkomt. De wilde ginseng bevat meer werkzame stoffen dan de getuinde variant. Vandaar dat de plant in toenemende mate wordt bedreigd. In China is het daarom verboden om de wilde variant te oogsten en te verhandelen. De ginseng haalt zoveel stoffen uit de grond dat de grond waarom ginseng heeft gegroeid 10 jaar lang ongeschikt is om nieuwe landbouwproducten op te laten groeien. Er groeit zelfs geen onkruid. Het is vanwege deze eigenschap waar de ginseng zijn geneeskrachtige werking te danken heeft.

Ginseng voor de gezondheid

Bron: Ginseng
Ginseng wordt in de fytotherapie (plantengeneeskunde / kruidengeneeskunde) gebruikt voor diverse doeleinden. Ginseng is een adaptogeen dat wil zeggen dat het aanpassingsvermogen van het lichaam versterkt. Hierdoor kunnen invloeden van buiten het lichaam beter verdragen worden. Het beïnvloed de bloeddruk, stofwisseling en het immuunsysteem. Ginseng werkt uitstekend tegen onder andere stress, vermoeidheid en diabetes.  Ginseng is te koop in vele commerciële producten zoals crème, shampoo, koffie en gezondheidstabletten.
Zelf gebruik ik al jaren preventief ginseng producten voor de gezondheid. Ik ben erg benieuwd naar uw ervaringen met ginseng en in welke producten u het gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten